Nyheter fra april og mai 2006
Signér gjesteboka / Sign the guestbook

Nyheter fra februar og mars finner du her!
Nyheter fra juni og juli finner du her!


30. mai 2006

Fantastisk vær og grilling på flyrestauranten!

Siden været ble helt utrolig i dag ble det organisert tur til flyrestauranten. Her ble det grillet grillskiver og pølser, med alskens tilhørende snacks.

Samme dag var vi og øvelsesskjøt signalbluss, 28mm bluss. Disse går høyere og lyser mye bedre enn signalpenn..


30. May 2006

After checking the seismos (news article below, text in norwegian), we drove to the old meteorological station on the west coast. Here I took som pictures of the 20m radio amateur tower, put up in 1998 by LA7DFA. The wind blows extremely hard on this site, and only half an element of the old beam is still there! The RG-213 coax feed cable is ruined, chewed on by the dogs..

My plan is to build a 10/15/20m beam and put up here as soon as possible. The big advantage of this QTH is the clear horizon towards north America, I'll transport the tranciever and the amplifier here the next available occation and see how many contacts I can get during one weekend!


30. mai 2006

Tur til seismostasjonene på Ulla og Monitorhytta. Jørn, Gro Heidi og meg kjørte først til Ulla, ca. 18km unna stasjonen for 3-månedlig sjekk av seismostasjonen. Det er skikkelig terrengkjøring hit, over mil med skarpe steiner, gjørme, sand, bratte opp- og nedoverbakker og sånt, jeg kan ikke skryte Mercedes Benz sine Geländewagener mer opp i skyene - helt fantastiske biler. Jeg liker tysk kvalitet!

På seismoen sjekket vi batterier og ladespenning, vindmølle og selve seismografen - den må stå i vater. En liten hoppetest gjorde fete utslag på stasjonen, så alt virket!

Etter Ulla sto seismoen på Monitorhytta for tur, denne er en sak som overvåker at den internasjonale atomprøvesprengningsavtalen blir overholdt. Også her var alt bare fryd og gammen, men på hytta skal vi bytte hengsler og litt småplukk.

Pu tur hjem kjørte vi forbi flere lavautstrømmingsrør, se på bildene i ærefrykt, det er vanvittige energimengder som pøser på når lava spruter opp av stein som om det skulle være et sugerør som virker motsatt...


29. mai 2006

LORAN C-arbeide (sikkert kun interessant for gamle Jan Mayen/E-folk!)

Over mange år har det vært en defekt på den ene timer-siden på Loran C. Jeg har satt meg mål å finne den... Det første vi har gjort er å fjerne masse mikk-makk, tidligere kontingenter har laget modifikasjoner på senderen, bestående av 40 år gammelt utstyr. Alt dette har ingen funksjon lenger, så det er blitt røsket vekk. Du som har vært her før vil se på bildet at timer-racket er blitt ryddigere enn før... på det øverste bildet er ennå ikke den siste frekvenstelleren fjernet.

Angående Patco-problemet, så tror vi nå at vi har lokalisert problemet, men kommer tilbake med detaljer så snart det er mere sikkert og reparert :)

 

26. mai 2006

Helg på Vera

Denne helga hadde jeg fri, og dro på tur til Vera sammen med Camilla, John og Roger. Vi dro på torsdag, spaserte i flott vær, vindstille og høyt skydekke, tok oss god tid og koste oss. Vi hadde med hundene på turen, og siden det er båndtvang må vi leie dem hele veien, men det går greit.

Fredag koste vi oss med en kjempegod gryterett, det ble mye tåke så det ble ingen turgåing. Camilla, hundene og jeg samlet sammen plastkuler på stranda, hundene fikk trekke dem. Ut på kvelden samlet vi sammen ved til et stort lite bål og satt ute og koste oss.

Lørdag ettermiddag gikk de andre hjem, men jeg ville være igjen til søndag. Etter to timer hvor jeg satt inne i hytta hørte jeg et steinras ute.. - ble litt shaky og tuslet ut for å se, der øverst i skjæringa står Svein Ove og kaster stein :) Han hadde bestemt seg for å komme på besøk, og hadde med god mat og drikke, så det ble en kjempebra kveld. Rundt midnatt dro vi ut og kikket på Lundefuglene som har slått reir i hopetatt rett over hyttene. De fuglene du ser i tusentall på bildet er Alkekonge, de flyr nå stort sett frem og tilbake, ikke vet jeg hvorfor, det er ingen insekter å jakte på i lufta så vidt jeg vet!


21. May 2006

Nice weather.

It is 0050 local time (2250UTC), I have just updated my web pages, and I am quite annoyed due to the weather outside. It is snowing heavily, and with help from the wind, snow has started building up in front of my window. And yes, this is 21th of May 2006...

I am truly looking forward to «summer» :)

 

17. mai 2006

May 17th is Norways Constitution Day - this is the day when we celebrate the founding of our constitution, signed May 18th 1814.

Gratulerer med dagen! I dag feirer vi vår grunnlovsdag, og også her på Jan Mayen gjør vi som på fastlandet. Klokken 0700 våknet vi (ok, jeg hadde stått opp for å bevitne hele seansen) av noen kjempedrønn! Høvdingen og vedlikeholdslederen hadde forberedt 3 halvkilosklumper med TNT og lunte oppe i lia bak stasjonen. For å vekke folk kastet de knallskudd like før selve eksplosjonene kom. Jeg sto i vinduet og kikket, så jeg så knallskuddet lande like ved vinduet mitt, så jeg rakk å holde fingrene i øret! :)

Selve drønnene fra TNT-en var heftig - først så man et stort flammeblink, deretter brummet og trykkbølgen gjennom huset. Morsomt for store smågutter.

Klokken 0800 samlet vi oss for flaggheising og høvdingens flotte 17.mai-tale.

Videre var det tid for 17. mai-tog, dette motoriserte toget gikk til den meteorologiske stasjonen («metten») for kaffe og kaker. På tilhengeren hadde vi forfriskninger, varm vedovn (!!!), en tromme og en luftvernsirene som virkelig ga lyd fra seg.. På metten sendte Camilla opp værballong med de norske fargene, dette bildet er en av to som faktisk ble vist på TV2-nyhetene denne kvelden! (På de siste nyhetene viste de bilder fra Oslo, Trondheim, bergen og Jan Mayen - de fire metropolene i Norge :)

Da toget igjen ankom Olonkinbyen hadde vi barneleker, med melkespannkasting, luftgeværskyting, potetløp, trillebårløp, styltestafett og tautrekking! Metten stilte med mannskaper til å betjene pølseboden «Kårres grill,» hvor en kunne hente seg wienerpølser og is!

Senere på dagen hadde vi basseng med boblebad og skumbad, en flott oppfriskende seanse før festmiddag på kvelden. Under denne serverte kjøkkenet Laksepaté, helstekt indrefilet og Ellens hjemmelagde is til dessert!

 


15. mai 2006

Odd-Tortein og meg sto opp tidlig og dro på en kosetur på midt-Jan. Fem topper sto for tur, og vi startet bortover Pukkelryggen. Det var kuldegrader og ganske fast grunn, så det var lett å gå. Vanligvis kan det være temmelig blætt og gjørmete her, men det slapp vi da heldigvis.

På toppen av Pukkelryggen er det god utsikt over fjellene på sør-Jan, Sør-laguna osv. Sør-laguna hadde ennå et tynt islag flere steder, men denne isen er veldig tynn.

Vi gikk opp på Danielsenkrateret, her har man utsikt 360°, og dette er hvor VHF-senderene for både intern og maritim kommunikasjon er plassert. Også Meteorologisk institutt har en antenne her for å kunne ta i mot signaler fra senderene som henger under værballongene deres.

Videre gikk turen til Pjuske og Kota, og så til Neumayertoppen til slutt. Det var en kjempefin tur i pent vær, litt opp og ned, men egentlig bare kos!


12. mai 2006

Da var det på tide med vedlikehold på Loran C-senderen igjen. I dag er det bare rutinemessig vedlikehold, 3-månedlig rengjøring og sjekk på output og coupling network til senderen. Dette er dupliserte enheter, det vil si at vi har dobbelt opp av hver, dette gjør at vi kan rengjøre og sjekke det ene mens det andre er i drift. Det er veldig kjekt, for om du ser på klistremerket på den ene kondensatoren under skjønner du hvorfor.

Det er store dimensjoner på utstyret, men så er det store effekter vi snakker om, 250.000W sendereffent, senderen trekker kontinuerlig ca 38kW.

På det siste bildet ser du meg sette sammen en HCG-skuffe, en enhet som lager en halv sinuspuls... kraftige saker!


11. May 2006

Finally I have started writing the JX9NOA information page. Here you can find more information on my shack, equipment, QSLs and so on.

This page is not finished, I am about to upload some azimuth maps and other 'nice-to-have' stuff like maps and tables.

73s de JX9NOA

 

9. mai 2006

En kollega og meg tok oss en spasertur forbi flyplassen langs stranda - det har vært skiftende vær med mye tåke, men mens vi gikk lysnet det opp og solen tittet frem.

Ikke mer enn 200m fra stasjonen traff vi på tre flotte svaner som satt og gjorde hva enn svaner gjør på fritiden. De fløy raskt av gårde, men det er et flott skue uansett!

Langs stranden kan man finne store mengder rask, desverre. Den underlige hvite ballen fant vi ikke ut hva var før vi var tett ved, det er en rull med pakkebånd i plast. Ellers flyter det over med garnkuler, vodkaflasker med russisk tekst, plastspann og ikke minst tømmerstokker med sibirsk lerk.

Det er spennende å se tareskogen bølge frem og tilbake under bølgene, jeg skulle virkelig ønske jeg kunne ha dykket rundt øya! Det tror jeg ville vært en fantastisk opplevelse.

Jeg oppfordrer deg til å kikke nærmere på det siste bildet, der får du et inntrykk over hvor høy Beerenberg virkelig er! (2277m)


5. May 2006

Finally the weather is good, calm winds (but foggy), and time to put our new Yagi on top of the tower.

The tower is exactly 12m tall, we are careful and use approved safety equipment. We use climbing harnesses for tower work, with safety lanyards for fall protection.

I got real good help from many of my colleagues, but putting the antenna up was not as easy as we hoped for, the guy wires was in the way... But, after some thinking and adjustments, the antenna was in place and the adjustment could start - we had to point it straight to the south for the antenna rotor to show the correct bearing.

You can see the pulley on one of the pictures, it helped lifting and maneuvering the antenna a lot!

Finally, the Fritzel FB-53 with extra guy wire suspension and a brand new Hy-Gain 4000W balun was in place. That evening I had quite a big pile-up :)

73s de JX9NOA


30. April 2006

It is my day off, so I did some work on my antenna. The boom broke off in february, so Fritzel sent me new parts. They also modified the antenna somewhat, actually they just sent me parts for putting wire suspension on the ends of the boom.

I made a very small modification myself, i put a U-bolt on the metal plate in the centre of gravity. This way I believe it will be easier pulling the antenna to the top, fastening a rope in this bolt.

We made another small modification that will ease the mounting considerably - we welded the ??? to the metal plate. (.. I don't know the english word), the metal part the U-bolt goes through, the 'thingy' between the metal plate and the tube on picture number 4. Originally these are loose, so sitting on top of the mast, holding the antenna and maneuvering the small parts on place, while fitting the U-bolts is difficult, welding these parts to the plate makes mounting easier. I think. :)


30. april 2006

Høvdingen bestemte etter høring blant de ansatte at det som et forsøksprosjekt skal bygges et røykerom i Olonkinbyen. Dette røykerommet blir plassert i det gamle lintøyrommet som er nærmeste rom til salongen, mellom salongen og biljardbordet.

Selve arbeidet med røykerommet foregår på dugnad, og det har gått svært raskt til nå, jeg smiler og synes det virker som polske snekkere på metamfetamin ;) (godlynt spøk, det er ikke tvil om at de 5.5 røykerne har lyst på røykerom for å si det slik)

Det er montert nyrenset røykavsug som er tatt fra salongen. Dette «kjempegode anlegget» (som enkelte røykere har hevdet med stor overbevisning) hadde omtrent ikke luftgjennomstrømming på grunn av skitt og møkk proppet fast inne i rørene. Det lages en «luftsluse» mellom røykerommet og gangen slik at røyk ikke så lett skal kunne sive ut til fellesarealer.

Røykerne har lovet på tro og ære at dette røykerommet kun er en erstatning for å gå ut i kulden for å røyke, at det ikke skal være et alternativt oppholdsrom, og at de ikke tar med seg hverken mat eller drikke inn dit. Jeg for min del tror ikke det vil fungere slik... Jeg har ingen hatt jeg kan spise, men hvis røykerommet ikke er blitt et alternativt samlingssted når fasiten er på bordet stiller jeg med glede en god flaske cognac :)


29. april 2006

Lørdag kveld er kommet, og det inviteres til tapasaften! Kurt, John, Camilla og meg svingte oss på kjøkkenet og lagde til en herlig «kakafoni» av sydlige smaker for det arktiske publikum!

Det ble laget Keftedes (en slags kjøttboller), Foccaciabrød, marinerte poteter (og her husker jeg ikke navnene lenger), marinerte poteter, marinert kylling og ost med skinke rundt, baccalao med blåskjell, fetaoster, oliven, herlige marinerte reker, aïoli og masse annet snadder!


28. april 2006

Vi var fire stykker som akkurat kom inn fra en fototur ute i det syke været! Det blåser liten storm, og jeg skal si deg at det kjennes. På søledammene blåser det «store» bølger som bryter, og det er vanskelig å stå oppreist ute.

Vi tok bilen og kjørte forbi antennene for å få fri utsikt mot Beerenberg. Da vi sto ute blåste det friskt, og du kan se John og meg more oss skikkelig :)

Borte ved PCB-fyllinga hadde vi utsikt mot havet, du ser regnbuen springe opp fra vannet. Også borte ved monitorantennene sør for Båtvika fikk vi tatt fine bilder mot Beerenberg i nord. Det er spesielt morsomt å se havhesten ligge i le for vinden nede under brinken i Båtvika!

Vinden merkes ikke bare når man er utendørs, inne kommer det sand inn gjennom ventiler, åpne dører lager lyder, og det er lett gjennomtrekk gjennom gangene. På kontoret der dette blir skrevet kjennes det godt at vinden river i bygningene. Heldigvis er bygningene godt bardunert med stålwire med korte mellomrom!


28. april 2006

Da er det utlyst ledige stillinger både for Meteorologisk Institutt og Forsvaret på Jan Mayen. Du finner stillingene ved å klikke deg inn på http://www.met.no og http://www.jan-mayen.no.

Nå skal jeg gi deg noen tips jeg som privatperson kan gi :)

Ønsker du å jobbe på metten skal du vite følgende: (dette har jeg fra samtaler med rekrutterere samt generelle oppfatninger hos ansatte etc.) De som ansetter er visst litt redd for folk med mye universitetsutdannelse, dog kanskje ikke om du er meteorolog. Du trenger ikke mer enn videregående skole som meteorologi-fullmektig, så legg vekt på din person, sosiale evner og nevenyttighet. Eventyrlyst, gitarferdigheter og slikt er bra. Kan du snekre, spikre, mekke - få det med i søknaden!

Søker du hos forsvaret er det nok litt annerledes. Misforstå meg rett, det er veldig viktig med sosiale ferdigheter etc., men her er faglig kompetanse mer viktig. Skal du f.eks. søke på elektronikk er nok de tre stillingene som ingeniør og sjefstekniker de rette å søke på. E-sjefen må ha erfaring fra tidligere kontingent. Legg vekt på praktisk erfaring med elektronikk, feilsøking, kan du radioteknikk er det spesielt bra.

De andre stillingene kan jeg ikke så mye om, jeg vet sykepleierstillingen blir ledig, jeg og sykepleieren har vært maks tid, men du må ha lang erfaring for å få den jobben tror jeg, samt spesialisering.

Håper du får deg jobb her oppe, det er en fantastisk plass å jobbe. Kort oppsummert: eventyr, penger, erfaring.

 

 

28. April 2006

It is right after midnight, and I just took a stroll outdoor, I felt like getting some fresh air. We are getting closer to the day when we have sun all day and night, the midnight sun period is from May 13th to June 29th. Only 15 days left..

The picures you see here are taken between 00.10 and 00.40 local time. You hams can see my antenna mast closest to the diesel tank on the first picture. We took the Yagi down yesterday, and have to wait until windstill to put the repaired beam up.

By the way, that is some scary cloud on the last picture :)


26. april 2006

Jeg har både sagt og skrevet det før, det er én ting jeg synes er litt morsomt: Hver dag jeg kjører til senderen for daglig sjekk bruker jeg stoppe ved Båtvika og kikke ut over havet. Denne vika er veldig pen, og det er alt fra blikkstille til 2-3m høye bølger her...

I dag var det fine bølger, og siden jeg hadde kamera med i sekken var det jo kjekt å ta noen bilder slik at du får se!


25. april 2006

Inspeksjon av radiofyret. Først var vi litt usikre på om hvordan det var å kjøre bortover, men med de nye bilene med brede dekk gikk det lekende lett! (E-avdelingen kjører en ny gammel Nissan Terrano mens vi venter på ny topp til Aurora (bilen vår). Vi kjører bortover sanden som en Dune Buggy, det er vanvittig herlig å kunne kjøre i terrenget nesten hvor man vil! Jeg må skyte inn at oppholdet her har gjort meg veldig klar på at min neste bil blir en firehjulstrekker.

Vel uansett, radiofyret vårt er et såkalt Non Directional Beacon, NDB, det sender morsekode på 362kHz, morsekoden er JAN. Fyret blir brukt av flytrafikk som peiler retning til dette. Problemet med fyret er at det er i fryktelig dårlig forfatning, både wirer og elektronikk. Wirene er som du kan se veldig rustne, men vi skal forsøke å bytte disse snarest. Det er litt verre med elektronikken i fyret, det er et Fyr fra Elektrisk Byreau som ble satt i drift i 1970. Men med litt komponentbytte kan det sikkert drives i 20 år til. Det må bare justeres litt først...

På veien langs lagunevollen lot jeg meg fascinere av store bølger som skyller inn over land. Hver bølge forandrer stranden med 1cm, og det er fantastisk å se på. Ble spesielt fascinert av en liten lagune som ble fyllt opp av vann i den ene siden, og hvor vannet rant ut i den andre siden :)


24. April 2006

Today we had bi-monthly maintenance on the Loran Half Cycle Generators, HCGs. Each of our 16 HCG-devices generate half a sine wave of RF-output.

We found a component with defect capacitors, and had to change the «Megatron Charger» unit. This is the one on the picture. The Megatron Charger extracts a predetermined and precisely controlled quantity of energy from the power supply, and stores it briefly in a capasitor bank, until it releases this energi further on in the cyle generating process...

 

22. April 2006

«Radioactivity»

At last JX9NOA is QRV again on Jan Mayen. My antenna is still broken, but I use it as a dipol, and it works. I have recieved new parts for my antenna, Fritzel in Germany was embarrassed to see their boom broken - they have never seen their boom broken before. They sent me new parts, and they even designed a reinforcement of the boom only for me!

I have to wait for windstill to change the parts on my boom, hopefylly this week. This saturday I was QSO and got many new DXCCs! I'll be QSO sunday 23. too, hope to meet you on air!

By the way, many have been wondering about QSLs. I have ordered a big batch of cards, but we have problems with mail delivery. As I'm quite inexperienced as a ham, I started writing logs manually. Now I use a computer program for logging, it will save me a lot of work. But rest assured, I QSL 100%!

73s de JX9NOA

 

 

22. april 2006

Det er ganske mange forskjellige fritidsaktiviteter her på øya - man må ta litt initiativ selv, men det er utrolig mye gøy å drive på med.

I dag var det vindstille, så Svein-Ove dro med seg meg, hagle, leirduekaster og mange skudd for å kose seg i Båtvika. Når du ser på bølgene er det kanskje litt vanskelig å tro at det faktisk var vindstille, men det var det faktisk. Det er ganske fantastisk å stå og skyte mot 2 meter høye bølger.

Etter litt innskyting ble det skutt ganske mange leirduer denne dagen. Det er moro å legge inn dobble leirduekast, dessverre var det ingen av oss som klarte dobbelttreff denne gangen, men det blir nok mere trening neste dag med vindstille!


20. april 2006

Vi jobber ikke bare hele tiden, det er også tid for trim og velvære! På mandager og torsdager er det innebandy i gymsalen, i denne sesongen er det 6-7 stykker som spiller fast, forrige sesong var vi opptil 12, men det er langt flere som trener generelt denne sesongen.  Selv prøver jeg å trappe opp treningen endel, vi får se hvordan formkurven blir! Her har Svein tatt bilder fra oppvarminga i gymsalen. Det er Gro-Heidi i lys-lime-gult og Roger fra metten i rødt på bildene. Og meg i svart da..


16. april 2006

Det er kanskje litt sent å ønske deg god påske på 1. påskedag, men likevel: God påske!

I dag kom jeg ned fra påsketur, en dag tidligere enn beregnet. På fredag pakket jeg sekken etter dagvakt og gikk mot Vera. Det har vært et merkelig vær, fredag var det utrolig tykk tåke, men jeg hørte rykter fra de som var på tur tidlig på dagen at over tåkelaget var det blå himmel og fantastisk vær!

Vel, jeg satte farten mot andre siden av øya, tåka hadde lettet, så det var god sikt og allting. Da det begynte å gå nedover mot havet igjen møtte jeg en vegg av tåke. Det er vel sannsynligvis den tetteste tåka jeg har sett, det føltes nesten litt skummelt å gå inn i den, jeg kunne skimte konturer kanskje 10-15 meter rundt meg, alt var hvitt. Det er i slike situasjoner det er kjekt å ha GPS med kart og spor (helt nødvendig faktisk) - jeg gikk etter GPSen de siste 3-4 kilometrene, så det ble litt tungvindte traséer jeg valgte.

På gammel-Vera fikk jeg fyrt opp og laget meg litt mat, og hele lørdaget bare slappet jeg av! Dvs. jeg gikk meg en rundtur og fotograferte litt, men det begynte å regne, så det ble bare en times tid.

På det første bildet ser du brattbakken bak gammel-Vera, det er endel fotspor her, for det ble kjørt inn forsyninger med scooter for få dager siden. Det har likevel smeltet vanvittig mye på noen dager, så scooterene er nå parkert for sommeren.

I selve Sjuhollenderbukta (som stranda/bukta heter) er det mange snodige formasjoner som du kan se. Fjell-liene bak er fuglefjell, og i det lille hullet i berget der to driftige vandrere fikk plass for bare to uker siden er det nå flyttet inn et hekkende Havhest-par.

Langs med stranden er det ikke bare merkelige steinformasjoner, men også utrolige mengder drivtømmer. Jeg fant noen stokker med store hakk og nagler i, min fantasi så med en gang for seg Østerikske skip, men det er sannsynligvis gamle kaipåler som er blitt tatt av sjø og storm. Hadde selvfølgelig vært fint å finne en ny Akerendam her, men men.. :)

Resten av lørdagen gikk med til å lese to bøker en venninne har sendt meg, samt å hugge ved. Jeg var litt lei av den våte veden, så jeg lot det gå sport i å se hvor mye ved jeg klarte å tørke på selve ovnen, med det resultat at det ble en skikkelig badstue inni. Jeg sov i silkeposen den natta, våknet når det ble kjølig og heiv i mere ved.

På søndag fant jeg ut at jeg skulle tusle hjem, tåka hadde lettet veldig. Som du kan se av bildene (jeg tok dessverre ingen på fredag da det var skikkelig tåke) ligger tåka som et tynt, men tett lag. Jeg måtte forresten ut å ta to bilder mens jeg skriver dette (ca 22.30) for å vise hvor spesielt tåkelaget er - bildene er tatt fra kontoret og er mot Trolldalen og Beerenberg.


9. april 2006

Det er utrolig hvor tiden går, denne uka har gått raskt, og det er allerede to uker siden den nye kontingenten kom oppover! I helga har jeg hatt vakt, det har ikke skjedd noe spesielt krevende i denne tiden. Vel, Bodø Radio har hatt litt trøbbel med å få kontakt i utstyret sitt via fjernkontroll, men den som har fulgt med i media vet at Bodø Radio har strevet litt med flytting av lokasjon denne uka...

Denne uka har jeg vært veldig aktiv med trening, akkurat som den forrige halvannen måneden, og det merkes egentlig. Gleder meg til vår og sommer med enda mere lys og turvær! Blir spesielt morsomt når snøen smelter, da blir det litt loffing rundt med fjellduk og sovepose.

I morgen har jeg fri, får se an været om det blir tur eller ikke. Er det vindstille så kanskje jeg prøver å få opp antenna? Fikk ny antenne (den knakk jo i februar) som er spesialforsterket. Tegnet spesielt for oss på Jan Mayen :)

 

 

5. april 2006

I dag har det vært både bra og halvbra vær. Jeg hadde tenkt meg på en liten gåtur i fjellet, og fikk med meg Camilla, Odd-Torstein og Gro-Heidi. Vi gikk opp Trolldalen i flott vær, men da vi kom lenger opp blåste det noe vanvittig, og det skyet til. Snart så vi ingenting, men vi måtte opp til Partoppane iallfall. På toppen lyste det litt opp, fin utsikt. På bildet nederst til venstre ser du Borga, (den høyeste av toppene på bildet). Meg i svart på siste bilde.


3. april 2006

Med det flotte været fra de siste to dagene hadde alle sammen klokketro på en smertefri flyankomst i dag. Selvfølgelig måtte det begynne å snø og blåse i natt, så klokken 0400 måtte vedlikeholdslederen ut for å skrape flyplassen. Jeg måtte opp klokken 0600 for å kontrollere status på rullebane og flylys, for deretter å rapportere disse til de relevante kontrollsentralene.

Om morgenen hadde været roet seg ned, men det var da noen tette snøbyger i mellom. Da det ble tid for flymottak dro jeg, Trond og Ann-K til kontrolltårnet for å gjøre klart. Plutselig kom den ene snøbygen tettere enn den andre, men vi var heldige og fikk en åpning akkurat idet flyet kom, det kom ned 0912UTC med 15 passasjerer og 6 crew - og to nye Nissan Terrano til stasjonen.

De besøkende fikk seg en god flylunsj og noen tok seg en omvisnuingstur på den vakre øya vår. For «nedreisepasientene» og «badegjestene» var flylandingen signal til at nå kunne de ta av sengeklærne og klargjøre bagasjen - og nyte de siste (noe stressende) timene på øya.

Da alle farvelklemmene var tatt og passasjerer var ombord i fly var det bare for meg å skynde meg opp i tårnet for å klargjøre flyavgang, ta kontakt med metten og Reykjavik kontrollsenter for klarering. Det kom noen skikkelige snøbyger da flyet takset ut på runway, men etter å ha ventet i 10 minutter ble pilotene lei og dundret avgårde i snøbygene. C-130 med flightnummer Husky60 tok av 1239UTC, 1439 lokal tid.


2. april 2006

Søndag 2. april og siste hele dag i overlappingsperioden. Det er fantastisk vær, jeg og Trond var og tok flyplasstatus klokken 12. Ellers er det ikke dagen for de store turene pga. pakking og en par andre arbeidsoppgaver som måtte gjøres, men det ble da tusletur til de tradisjonstro vafler på metten. Etter vaflene ble det en tur nede i synken, stasjonen der vi henter saltvann opp til evaporatoren fra.

 


1. april 2006

Egentlig skjedde det allerede på fredagen, men jeg har nå altså gått over i ny stilling. Jeg jobber nå som elektronikksjef på Jan Mayen, det medfører noen endringer i forhold til den gamle jobben. Forskjellen er at jeg har fått en del flere arbeidsoppgaver. Det viktigste er personalansvar, med lønn, overtid og planlegging av vedlikeholdsoppgaver. Men i tillegg har jeg også andre oppgaver:

Flyplasstjenesten er mitt ansvar, det vil si tårnkontroll og kommunikasjon med de forskjellige kontrollsentraler og flyfartøy, samt last- og passasjerlister. Drift har ansvar for brannberedskap og brøyting, og også vedlikehold, test og drift av kompressorer, bakkestrøm, flydrivstoff etc.

Elektronikksjefen er også stasjonssjefens stedfortreder, min forgjenger måtte faktisk virke som stasjonssjef i halvannen måned da stasjonssjefen måtte reise til fastlandet. Håper selvsagt at noe slik ikke gjentar seg.

Alt i alt tror jeg dette blir et spennende nytt halvår, og jeg ser frem til både jobben og å oppleve sommeren på Jan Mayen. Samtidig gleder jeg meg til å reise hjem igjen, det første halvåret har gått raskt, det tror jeg det neste også vil gjøre. Den nye kontingenten virker kjempehyggelig, jeg ser veldig frem til å jobbe med de nye som kom oppover!

 

Nyheter fra februar og mars finner du her!
Nyheter fra juni og juli finner du her!