Nyheter fra desember 2005 og januar 2006
Signér gjesteboka / Sign the guestbook

29. januar 2006

Overfarten gikk veldig greit, vi hadde sterk kuling første døgnet, men det var ikke så ille sjøgang, KV Nordkapp er betydelig bedre i dårlig vær enn KV Svalbard! Allerede i dag, søndag den 29. var vi i nærheten av Jan Mayen, og ca klokken 1900 startet vi helikopterflyging inn til øya. Jeg og Jørn dro inn med første flyging, og deretter var det ca 14 turer frem og tilbake med last og forsyninger. Det var faktisk ganske godt å være tilbake :)


27. januar 2006

I går fløy jeg til Bodø, og overnattet hos mine gode venner Lars og Elin. Det var morsomt å se lille Ingrid igjen, hun har allerede blitt 9 måneder gammel! Utrolig hvor de vokser... særlig når det er 4 måneder siden sist.

På morgenen våkner jeg av telefon med beskjed om at KV Nordkapp drar flere timer før planlagt, så det var bare å hive på seg klærne og dra nedover. På terminalen møtte jeg Jan Mayen-koordinator Svein og den nye stasjonssjefen Jørn. Jeg og Jørn ble raskt innlosjert på skipet og vi kastet snart loss mot Jan Mayen.

Jeg sov i sykelugaren ombord, senga lå langs fartsretningen, men det gjorde ingenting, det rullet ikke så ille.

Da vi kom ut i åpent vann begynte helikoptercrewet med trening, de har et visst program de må gjennom før hvert tokt. Redningsmennene (det var en under opplæring) trente mye på firing og oppheising, bildet av helikopteret er tatt fra broen mens de trente på heising fra baugen.


26. januar 2006

Siden jeg først var på fastlandet passet det slik at forsvaret kunne sende meg og mine kommende kollegaer på masteklatrings- og fallsikringskurs. På Jan Mayen har vi et vell av forskjellige master, jeg har allerede klatret bittelitt, men det er klart det er fordelaktig med ordentlig kurs. Så jeg fløy ned til Oslo og dro på klatrekurs på Lillestrøm. Vi befant oss på et tidligere kjempehemmelig sted kalt «Tuentangen», det var så å si ingen drosjesjåfører som hadde hørt om det, så det skapte ganske store problemer med bestilling av drosje.. men vi klarte oss nå.

Her fikk jeg møte mine nye kollegaer samt en kursdeltager fra etterretningstjenesten. På gruppebildet er vi fra høyre: Ny sjefstekniker Jørn, ingeniør Gro Heidi, meg, ingeniør John og Tor fra e-tjenesten.

På kurset fikk vi klatret litt i master, lærte sikringsteknikker, forskjellig utstyr for klatring, lover og regler etc. Det viktigste vi lærte var kamerat- og egenredning, f.eks. hvis en kollega faller og blir bevisstløs i en høy mast. Til slik redning har vi en spesiell redningsheis, en sentrifugalbremseenhet som kan fire ned to stykker fra 100 meters høyde, eller en mann fra 400 meters høyde. Det var morsomt og lærerikt å prøve disse, håper aldri jeg for bruk for det!


23. januar 2006

Jeg må bare si til mine venner og venninner at jeg har hatt noen fantastisk fine dager i Trondheim! Hvor artig det har vært å treffe dere alle, komme på besøk, dra på kafé og kino med, spise middag sammen med, overnatte hos, dra på tur med, stå på skøyter med, tusen takk alle sammen!

Klem fra Ole Martin!


23. januar 2006

Det er ikke bare avslapping på meg i Trondheim. Den siste uka har jeg bodd litt her og der, men mest på Røde Kors-hytta på Gråkallen i Trondheim. Denne dagen er det leteaksjon på Brundalen, og jeg syntes jeg burde være med når jeg først er her. Mitt lag gikk rundt på søk, men vi fant ingen. Jeg fant igjen merkebånd jeg selv satte ut i sommer da vi hadde leteaksjon i samme område da...

Dagen etterpå fortsatte aksjonen, men jeg skulle fly til Oslo, så jeg kunne ikke være med. Kanskje likesågreit, for et av lagene fant liket av en person, muligens personen vi lette etter i sommer.


18. januar 2006

Nå er tanna (eller rettere sagt; tomrommet der tanna var) helt ok, all betennelse og dritt er borte, jeg er ferdig med antibiotika, såret er grodd og alt er bra!

Jeg og min gode venn Frode dro på tur til hans småbruk på Trøndelagskysten og slappet av. Her gjorde vi som vi bruker, prater sjit, diskuterer om alt mellom himmel og jord (bokstavelig talt), drikker god rødvin, hører på god musikk og ellers har det bare trivelig! 

Til høsten skal vi dra med oss dykkerutstyret til fjorden nedenfor og se på forholdene. Det er nok ikke så mange som har dykket her, og kanskje er det masse krabbe? Det kan bli et skikkelig bra kalas når den tid kommer.

Det er for så vidt en av de tingene jeg gleder meg til på fastlandet, det er nemlig allerede i planleggingen at det skal være en skikkelig gallahelg her når jeg kommer ned, med gode venner, gourmetmat, fantastisk vin og alskens herligheter! Det er ganske godt å ha slikt å glede seg til.


13. januar 2006

Fredag den 13. og jeg er til tannlegen min, Beroz Omid. Det viser seg at tannlegen i Tromsø hadde helt rett, jeg har tre alternativer, kirurgi, rotfjerning eller trekking, og kun den siste går på den korte tiden jeg har før kystvakta går til Jan Mayen; den 27. januar. Så, det er bare å bøye seg tilbake, tenke på noen man er glad i, og la tanna dras ut... 

Etter trekkinga tusla jeg rundt i byen som et stum tåpe, for jeg hadde munnen full av kompress som skulle stoppe blødningen. Måtte bite hardt i flere timer.. Etterpå dro jeg opp på skolen (NTNU Gløshaugen) for å melde meg opp som student - skal prøve å ta noen historiefag mens jeg er på Jan Mayen. Jeg leser masse historie uansett, hvorfor ikke få noen vekttall for det liksom...


11. januar 2006

I Tromsø var det mørkt og ikke minst stille - vi landet rundt klokka 0600. Herfra tok jeg drosje til akuttmottaket på Universitetssykehuset i Tromsø, UiT, hvor jeg ble innlosjert på en sofa (!). Vel sovnet jeg her også, med beskjed om at jeg hadde en avtale med tannlegen 0915. 

Da det nærmet seg tiden kom jeg meg opp, og det nye skiftet visste ikke så mye om hvor jeg skulle, men jeg kom meg nå til tannlegen etter hvert. Han var en hyggelig kar, og hadde det nok ikke så travelt denne dagen. Vi satt nemlig i to timer og «prata sjit» mens han tok røntgenbilder og slikt, men han tok heldigvis ikke betalt for sjitpraten! Det viste seg at jeg hadde betennelse nederst i ei rot på den nest bakerste jekselen i høyre underkjeve, og at jeg sannsynligvis måtte trekke, men han ville sende meg til min egen tannlege i Trondheim (jeg skulle bo der uansett) for en second opinion

Mens jeg likevel var i Tromsø dro jeg og min venninne Ida en tur til sentrum, drakk farris og spiste mat, det var kjempehyggelig. Det var jo faktisk den første egenvalgte venn/venninne jeg hadde sett på fire måneder :) Sammen dro vi også på klesjakt, jeg hadde ikke så mye «byklær» med meg til Jan Mayen, så det passet fint å kjøpe litt her.

Da det nærmet seg kveld var det videre via Bodø til Trondheim. Dette var tiden da uværet virkelig herjet i Midt-Norge, og det var orkan ute på Hitra. Det viste seg likevel at mellomlandingen i Bodø var den mest humpete - det satt to barn bak meg og spydde, og to ved siden av som gråt det de kunne... Spylukt i fly er ille, he-he. Men det gikk fint, og landinga på Værnes var helt uproblematisk!  


10. januar 2006

I kveld ser alt bra ut, og flyet tar faktisk av fra Alta, de må til Tromsø for å tanke før de går videre hit. Driftsleder er ute og skraper rullebane, den er beinhard og temmelig glatt, men veiskrapa gjør forholdene helt ok. Denne ventingen tar på folk, jeg synes spesielt synd på elektronikksjefen og meteorologifullmektigene. E-sjefen må inspisere bana flere ganger om dagen, starter 0600 enten han har fri eller ikke, mens metfolkene må sende flymeteorologivarsel hver time slik at de ikke kan sove i det hele tatt på sine 24timers jobbøkter.

Jeg har pakket for mange dager siden, så det var bare å sitte og håpe på at flyet kom frem.. jeg turte nesten ikke håpe. Smertene har blitt mye mindre de to siste dagene, antibiotikaen har nok endelig begynt å virke.

Klokken 0108 lokal tid den 11. landet så endelig ambulanseflyet på Jan Mayen. De to flygerne og intensivsykepleieren fikk seg en tur til stasjonen for litt mat og sånt, og driftstekniker fylte drivstoff på flyet - vi har endel flyparafin her for slike tilfeller. Klokken 0317 tok vi endelig av mot Tromsø, hvor AMK hadde ordnet en avtale med akutt-tannlegen på universitetssykehuset.

Flygingen til Tromsø gikk kjempefint. Flyet, Et tomotors Beech King Air 200 fra Lufttransport var mye stillere og mer behagelig enn jeg hadde trodd. Jeg var så trøtt at jeg sloknet på båra og våknet først ved innflyginga til Tromsø lufthavn Langnes.


9. januar 2006

Denne venteperioden har vært ganske jævlig, selv om jeg skriver dette i ettertid husker jeg den ganske godt. Smertene er én ting, men jeg har gått og ventet på ambulansefly og flyvær lenge nå. Her på Jan Mayen har vi hatt skikkelig drittvær. Først starter vi med mildvær så ille at rullebanen får 10cm gjørme på seg slik at ingen fly kan lande, og ingen kuldegrader i sikte på værmeldingene. Så, etter noen dager fryser det på, men sikten er alt for dårlig for flyging. Så blir været bra her, men været på Island er dårlig, slik at flyet ikke får en backup-flyplass, så heller ikke da kan det flys. I dag er det bra her og på Island, men det er slik motvind til Jan Mayen at hvis flyet må lande på Island så har de kun 14 pund drivstoff igjen på tanken...

Det tar litt på å gå og vente slik, mitt høyeste ønske nå er å komme til tannlegen, tenk det :)


4. januar 2006

Tannpina blir verre og verre - jeg er konstant dopa ned på Paralgin Forte. Har spist PF ved to anledninger før i mitt liv, en gang tok jeg én tablett og sov i 14 timer etterpå. Nå spiser jeg 8 om dagen, og kollegaene mine sier jeg er utrolig rusa, alt går visst i sakte kino... 

Sykepleieren har hatt kontakt med fastlandet, AMK-sentralen, og de er redd for at det kan bli infeksjon. Underkjeven sitter litt for nært spekulatoren, så de bestemmer seg for å sende ambulansefly. Samtidig begynner jeg å spise antibiotika og voltaren, voltaren er smertestillende og betennelsesdempende.


3. januar 2006

Nyttår kom med et smell. Da mener jeg ikke et fyrverkerismell; for vi hadde bra fyrverkeri som du ser under. Nei, jeg mener det som smalt i kjeven min. Jeg hadde fått meg en helt ekstrem tannsmerte, det er det mest smertefulle jeg har vært med på i mitt liv. Jeg var nødt til å vekke sykepleieren i natt for å få smertestillende tabletter...

 


Nå har det gått fryktelig lang tid mellom oppdateringene, ingen oppdateringer er gjort mellom 31.12.2005 og 8.2.2006. Dette har sin gode grunn, jeg har nå i ettertid lagt inn små oppdateringer på sine rette dato mellom disse datoene for kronologiens skyld...

 


1. januar 2006

Her på Jan Mayen feirer vi nyttår som på fastlandet - med fyrverkeri og greier :) Det er driftsavdelingen som sto for fyrverkeriet i natt, her er noen bilder:

 


31. desember 2005

Da er årets siste dag kommet!

Jeg har vært på telttur fra i går til i dag, skulle egentlig vært til i morgen, men... Jeg fant meg en flott teltplass et stykke inn på midt-Jan, da jeg kom dit var det såpass lite kontrast at jeg ikke så så veldig mye. Jeg gikk sikksakk nedover der jeg trodde det var omtrent flatt og fant meg en finfin teltplass! Her slo jeg opp telt, grov kuldegroper og ordna fint inni. Da jeg kikket ut og skulle på topptur var skodda kommet sigende slik at sikten var 5-10m. Så jeg krøp heller inn i teltet og leste bok i stedet!

Da jeg våknet i morges og kikket ut trodde jeg ikke mine egne øyne, det var helt skyfritt og et fantastisk vær. Jeg begynte å skulle fyre opp litt vann på bensinbrenneren, men akk. Pumpa på bensinflaska hadde slutta å fungere, så jeg plagdes i sikkert tre kvarter. Da måtte jeg bestemme meg for å satse å fikse den ved hjelp av leathermankniven, eller klare meg et døgn på tørr real turmat... Siden det var så utrolig fint vær pakket jeg heller sammen og ruslet meg en tur i stedet. Skulle tatt med meg min egen omnifuel, den kan jeg fikse alt på, men stasjonens optimus nova har jeg ikke fyrt med. Den er sikkert grei å fikse, men jeg orket ikke styre mer. 

Som du kan se av bildene hadde jeg en virkelig flott tur likevel :)

Ønsker alle besøkende på sidene mine et fantastisk godt nytt år!!!  


27. desember 2005

Plutselig er det blitt tredje juledag... Etter frokost i morges var vi fem stykker som hadde lyst på en liten kosetur. Valget ble «Eggøya» som er en sprengt eller kanskje heller halvveis erodert vulkan hvor den ene halvparten er borte i havet.

Vi kjørte helt bort i en GWen som heter Britt. Vi kjørte mellom stranden og Sørlaguna, og måtte hele ofte kjøre sikksakk mellom alle de tømmerstokkene som ligger der. Turen dit gikk helt topp, på turen tilbake måtte passasjerene ut en tur for å få bilen gjennom litt vel bløt sand - men det gikk veldig lett.

Vi parkerte ganske enkelt ved foten av Eggøya (det er ikke en øy, men var det for noen hundre år siden) og spente på oss stegjernene. Det er ganske bratt opp, jeg vil gjette på 30-35° stigning de første hundre meterne. Vi gikk rett opp og kom oss opp på eggen. Først gikk vi nordover og ned eggen til den ene tuppen av øya. Det er ganske bratt ned på sidene her. På bildene kan dere se at nede i bunnen av krateret er det en fin strand, men denne kan vel bare nåes med båt eller rappell.

Idet vi var her nede begynte tåka å sige inn, på det første bildet i midten under vises skaret som fører til gamlemetten i midten av fotografiet. Tåka stengte all utsikten i løpet av noen få minutter. 

Vi gikk tilbake og opp mot selve toppen som ligger på 217m. Like før toppen kommer vi til en slags sprekk i fjellet, men mange små hull i - det er ikke snø her og det kommer varm damp ut.. holdt hånden over og det er sikkert 40°C om ikke mer. Ingen tvil om at vi bor på en aktiv vulkan!, utrolig fascinerende!

På toppen kommer vi til et 'magesugende' stup, når vi titter ut ser vi to hundre meter rett ned! Jeg tuller ikke med «rett ned», for det er rett ned, kanskje litt innover. Morsomt! 

Etterpå kjører vi oss en tur til eldstemetten som ikke er så langt unna, det er stasjonen nordmennene brant ned da de forlot øya i 1940. Her ligger det verktøy og rester overalt, men hele området er fredet, så bare se men ikke røre! Her ble dessverre batteriene på D100en min utladet, så det ble dårlig med fotos.

  


26. desember 2005

Andre juledag har kommet, og i dag har vi på E-avdelingen disket opp med den nydeligeste mat! (Synes vi:)

Som en slags motvekt til surkål og ribbefett har vi laget sjømat av alle slag, pannestekte kamskjell, marinerte stekte scampi, kongekrabbe og taskekrabbe, nydelig gresk salat med fetaost og pinjekjerner samt vanlig salat med lange parmesanflak og hjemmelagde hvitløkkrutonger. Ved siden av hadde vi forskjellige typer oliven med chili, et kjempegodt Foccacia-brød med tilhørende helt guddommelig god Aioli, alt servert med god drikke.

På kokkebildet nederst finner du (fra høyre) E-chef Trond som presenterer Chefstekniker Atle og E-inchefniørene John-Kåre og meg selv.

 


25. desember 2005

Åååh. Da har jeg endelig spist ribbe... Det er bare så utrolig godt :) At noen får seg til å i det hele tatt sammenlikne ribbe med pinnekjøtt er for meg et stort mysterium som ikke kan forstås, men som vel bare må aksepteres... :D

Julen her oppe er meget forskjellig fra det jeg er vant til hjemmefra, det er vel kanskje ikke så rart når vi er så mange forskjellige mennesker samlet. Det blir på en måte et minste felles multiplum.. 

I morgen skal vi på E-avdelingen lage middagen, det blir en herlig kakofoni av forskjellig sjømat, skjell, kongekrabbe, scampi og reker, det blir nok kjempegodt! Jeg skal lage Foccacia-brød og salat, samt hjelpe til med resten. 26. tom. 28. har jeg kveldsvakt fra 1730 til 2400. Den 29. har jeg tenkt å pakke sekken og stikke på tur, tenkte å komme ned til nyttårsaften. Da skal jeg ta med et par gode bøker, bensinbrenner, telt og stearinlys og kose meg ultramasse. Håper det blir finvær!!!

Jeg fikk en vits på e-post her forleden, jeg syntes den var veldig vittig, he-he:

Det var en gang en siviløkonom som var på besøk i USA. Han kom opp i en krangel som endte med at han drepte en mann. Siviløkonomen var åpenbart skyldig og ble dømt til døden gjennom henretting i den elektriske stol.

På henrettelsesdagen ble han hentet fra cella, plassert i den elektriske stol, og ledninger ble festet på behørig måte. Bøddelen trykket på bryteren, men ingen ting skjedde. Bøddelen sjekket alle ledninger og forbindelser og fant dem i orden, trykket på bryteren, men fortsatt skjedde ingen ting. Beredskapsvakten ble utkalt og lovt overtidstillegg. De gikk over hele anlegget, men alt var i orden. Bøddelen trykket på bryteren nok en gang, men fortsatt skjedde ingen ting. En person som har overlevd tre henrettelsesforsøk slipper etter loven fri, så dette skjedde med siviløkonomen som reiste lykkelig hjem til Norge igjen. 

De grundige undersøkelsene etterpå viste raskt årsaken til det som (ikke) hendte, siviløkonomer er nemlig dårlige ledere.

:) Og til slutt må man kunne spørre seg: «Does electric chairs have a kill-switch?» Knis.


24. desember 2005

Kjære mor, søster, slektning, venninne eller venn; eller tilfeldig besøkende :)

Da er det faktisk julaften, og jeg ønsker deg en skikkelig god og fredfull jul! I dag skal julen feires vekke fra hjemmet for aller første gang, men det blir nok fint likevel! Her på Jan Mayen hadde vi frokost sammen i morges, klokken ett er det grøt, og klokken fem er det pinnekjøtt. Heldigvis er det ribbe i morgen :)

Julen ellers blir det ikke så mye jobbing, men jeg har kveldsvakt mange dager i romjula. Det kan godt hende jeg prøver å få tatt en liten romjulstur en dag med telt og primus.

Ellers blir det nok endel boklesing, det er ganske standard jul for meg, i går begynte jeg å lese «Narnia-bøkene» av C. S. Lewis. Ellers blir det nok meget rolig jul på meg, jeg er stolt over å komme fra et meget fredfylt hjem hvor juletradisjonene er staute og alkoholen ei tilstedeværende, det blir en ikke-feste-jul på meg for å si det slik :)

Det er bare tre telefonlinjer hit, så i dag kan det bli mye opptatt, jeg satser på å ringe mange av dere nære venner på første juledag! Store klemmer til dere alle!

GOD JUL! 

 


23. desember 2005

Da er det lille julaften, og i dag skal det pyntes til jul! 

Nå har vi vært på «høgmesse» i synken, selv om det kanskje burde hett «lavmesse», for synken ligger så vidt over vannflaten. Synken er stasjonen hvor vi henter vann fra, og er delvis sprengt inn i fjellet nedenfor brinken. For å komme dit må vi krabbe baklengs ned et ganske langt og tildels bratt rør. Nede i synken er det to pumper som pumper saltvann opp til evaporatoren som lager ferskvann. Det er også diverse sensorer der, for temperatur og vannstand blant annet.

I synken ble det nytt diverse fluidum av typen livets vann à la norvegica, samt det hos meg foretrukne brune destillatet navngitt etter et område i Frankrike som begynner med C og slutter på ognac. 

Her nede startet vi en ny tradisjon, mange mange år etter den fineste Osloungdommen; nemlig tagging! Alle de besøkende skrev ned navnet sitt på veggen, så får vi se om kommende høgmessebesøkende har vett til å gjøre det samme. Så enkelt er det å stifte en tradisjon!


21. desember 2005

Jeg kom meg opp til dagvakt, og blåste 0.0 i Pers alkometer. :)

I dag er det den aller mørkeste dagen i året, og fra nå av blir det bare lysere! Jippi! De lærde strides om når vi ser solen igjen, men vi tror nok vi ser sol den 21. januar, men at vi ikke ser hele solskiven før den 26. januar. Da varer riktignok sollyset fra klokken 12 til klokken 15. Etter det varer sollyset ca 15 minutter lenger for hvert døgn som går - det skal bli godt med litt lys igjen altså!


20. desember 2005

Kom julestemning... I dag har vi hatt «Julegate» her på Jan Mayen. Klokken 1930 var det julegate utenfor kramboden, her sto doca i sin fineste smånissedrakt, mens selve julenissen sto og serverte heimebrygg fra Stranda! Ikke før nissen var forsvunnet dukket Frede opp, han sier han alltid bruker være uheldig med det der. Blånissen på siden er altså meg...

Stranda-brygg og strandamor ble fortært mens julemusikken strømmet ut fra salongen. Jeg kjente julestemningen begynne å komme... På biljardbordet var det stablet opp «julegaver» til den som måtte ha, diverse hud-, fot- og hårpleieprodukter, parfyme, postkort, store mengder fotografisk film (som ingen ville ha, alle bruker jo digitalkamera), samt en del annet stæsj.

Etterpå var det rakfisklag i salongen, vi satt på langbord og spiste rakfisk, rødbeter, rømme, løk og flatbrød. La det bare være sagt: Det er noe av det styggeste jeg noensinne har smakt :) Tilbehøret var akevitt, en drikk jeg ikke hadde noe som helst forhold til. Men jeg fikk nok smakt på endel tilslutt :)


19. desember 2005

5 dager igjen til julaften!!!

I dag var faktisk første gangen jeg har vært på flyplassen i forbindelse med flymottak, ellers har jeg vært på jobb på radioen. Men, i dag hadde jeg i utgangspunktet fri, og da får vakthavende vær så god være på radioen og jeg heller på flyplassen :)

Vi hadde i bunn og grunn ikke store forhåpningene da vi kjørte til Jan Mayensfield om morgenen, for tåken hang tett og vi kunne knapt se 50 meter. Da vi sto parkert over stripa lysnet det litt, men bare mot sør, og flyet skulle komme inn på runway 06, dvs fra 60°. Vi hørte på radioen at de forsøkte, men avbrøt landingen pga. dårlig sikt - men at de skulle prøve på nytt fra sør, for vinden var beskjeden og det hadde ikke noe å si hvilken retning de landet. Plutselig så vi landingslysene i det fjerne, og da skjønte vi at det kom til å gå, for da måtte de jo se oss!

Det er veldig mørkt ute, det øverste bildet på siden er tatt håndholdt fra bilen, og beskriver egentlig veldig bra hvordan det så ut! Bildene er tatt klokken elleve på formiddagen... Noen av bildene er tatt med ISO1600, måtte så mye opp i lysfølsomhet for å få tatt bilde, derfor all støyen på fotoet.

Flyet hadde ikke med seg spesielt mye last, vi fikk ett tonn med øl, slik at vi sparer vekt på januarflyet... og noen hundre kilo post, samt et par belter til bulldoseren, disse veier også ett tonn! Viktigst av alt var nå egentlig de 18 besøkende.

Klokken 1510 dro Husky 61 (Frøy) tilbake mot Bodø, der de skal stå i natt, før ferden går videre til Gardermoen i morgen tidlig.


17. desember 2005

Det er lørdag igjen, og jeg har vakt hele helgen. Begynner å bli litt sliten, for jeg har jobbet veldig mye overtid den siste uken bl.a. i forbindelse med skipsanløp - det blir nok søknad om 50t overtid denne måneden. Nordkapp var her i fridagene mine, så jeg måtte jobbe, og på mandag skal det etter planen komme fly på nok en fridag, så det blir litt jobb i strekk. Men jeg får 100% overtidstillegg, så jeg skal nå ikke klage så høyt, jeg har jo faktisk en drøm om boligkjøp!

Men jeg tenkte å si at jeg selvfølgelig måtte slå opp teltet og teste det... Jeg kjøpte Hilleberg Saivo, mens kollega Atle kjøpte Helsport Svalbard. Begge er helt klart i toppskiktet når det gjelder vintertelt. Hans telt er forresten det gule og røde på bilde nummer to ved siden av. 

I tillegg til selve teltet bestilte jeg påsydde stormmatter (rart de leverer uten), noen stropper som gjør at jeg kan sette opp innerteltet alene; og ekstra gulv. Dette gulvet gjør at lavaen sliter mindre på selve teltet, en billig forlengelse av levetiden. I tillegg skal det bli mindre kondens fra forteltene, det blir interessant å teste i praksis.

Nuvel, jeg må si at jeg ble litt imponert over noen av detaljene: Dørene kan åpnes på et utall forskjellige måter, slik at man kan åpne i ly for vinden uansett... teltet var meget lett å slå opp, det står helt av seg selv uten barduner (ikke forteltene), og patentet der man slipper å tre stengene i trange stangkanaler er rett og slett genialt. Inne var det svært god plass, og begge sideveggene er fylt med sidelommer. Det er store lufteåpninger i taket og over dørene, så jeg tror luftingen vil bli god. Er fryktelig synd jeg har helgevakt, blir dårlig fieldtest, og om en uke er det julaften.. o grøss hvor tiden går..

Jeg er også imponert over tekstilene i begge teltene, at noe så tynt kan være så sterkt er nærmest utrolig. I mitt gamle Helsport Rondeslottet er duken så tynn jeg trodde den måtte være, men her er den knapt en tredjedel av det igjen. 

Så nå håper jeg på skikkelig kaldvær, for jeg kjøpte en «Arctic Super» sovepose fra Helsport, og et 5cm Therm-A-Rest-underlag, så det blir moro å se. Men nok stæsj-horeri for nå :D


16. desember 2005

Vi hadde mange på besøk fra KV Nordkapp i går, de ble satt i land med Searider MOB-båt. Men været ble dårligere ut på kvelden, og tilslutt ble det uforsvarlig å kjøre båt, så med ett satt det 10 mann igjen på land. Da måtte helikopteret starte utflyging, men det var fryktelig dårlig sikt, så det ble 6 mann som måtte overnatte hos oss. De fikk med seg kinokveld og fikk behagelige lugarer da. På kinoen så vi filmen «SAW», en slags halvskrekkthriller.. ganske gjennomtenkt og grotesk film :p grei tidtrøyte da.

Klokken 1300 kom resten av kystvaktmannskapet seg tilbake igjen, men været er nok enda et hakk dårligere i dag, med vind og ganske tett snøfokk.

  

15. desember 2005

Torsdag fortsatte vi lossingen, og KV Nordkapp startet helikopterrulle klokken 0900. Vi tok i land matvarer på pall, helikopteret fløy det inn som hengende last. Før lunsj ble det mye snø og dårlig sikt, så operasjonen ble avbrutt noen timer. Været ble heldigvis bedre igjen, og litt over 1300 startet flygingen igjen. Den vanskeligste operasjonen tok 337-skvadronen til slutt; innflyging av nytt solarium - det var nemlig pakket veldig dårlig. Men det virket som det var helt da vi fikk det i hus, dere får nok høre det her om det er i ustand...

Etterpå fikk vi besøk av befal og menige som ville kikke litt på den vakre øya vår. Mange ville også bli medlem av «Jan Mayen Nøgenbaderforening», hvis eksklusive forening har kun ett opptakskrav... I dag målte vi vanntemperatur 0.0°C og lufttemperatur -8°C. Som en kan se på bildene ser det fryktelig kaldt ut, og det var det nok også. De brave nøgenbadere ble sporenstreks transportert med beltevogn opp til vårt oppvarmede utendørsbasseng, vanntemperaturen her er ca 38°C - det var endel gledesskrål da de besøkene hoppet oppi. Jeg har ennå ikke badet naken her, men det har heller ikke vært noen forsøk på å få det til, det kommer nok!

  

14. desember 2005

I dag er KV Nordkapp på besøk. De har trosset storm og dårlig vær, og kalte oss på kanal 16 klokken 0850. De ble litt forsinket på grunn av uværet, men kom utenfor stasjonen klokken 1000. Nordkapp har med over 6 tonn last til oss, mesteparten er proviant og forsyninger. Vanligvis blir lasten tatt inn med «dorry», en lang, bred åpen båttype som visstnok ble brukt myte til sildefiske før. Siden det er på den aller mørkeste tiden er det uhensiktsmessig å bruke dorry. Vi har nemlig ikke kai, og må treffe en stålrampe med dorryen for å komme i land, uten dagslys er det ganske vanskelig og risikabelt.

Lynx-helikopteret måtte derfor fly inn det som skal inn. Fordelen med KV Nordkapp er at de har skipbåren flyradar (som virker), slik at helikopteret kan ta av og lande i mørket. Helikoptrene har selvfølgelig radar, men om den skulle svikte trenger de en backup.

Vi hadde en losserunde fra 1030 til 1200, klokken 1245 startet vi ny helikopterrunde etter å ha spist lunsj. Været var varierende, men det var generelt gode flyforhold. Klokken 1900 stanset vi lossingen, for flygerne var på grensen av det de får lov til å fly. Vi satser på å starte opp igjen 0900 i morgen tidlig.

Vi fikk alle hobbyklubbpakkene i dag, så jeg må innrømme at det er som om jeg skulle vært 12 og hatt bursdag, julaften, nyttårsaften og 17. mai på én gang, for maken til stæsj å åpne har jeg aldri vært i nærheten av :) Satser på å komme med utstyrtester utover vinteren. Er mest spent på å sove i nyteltet med ny varm sovepose og underlag, men har dessverre helgevakt. Atle og Elin skal teste Atles nye Helsport Svalbard, men det er meldt styggvær, så vi får se hvor bra tur de får! 

Bilde: mil.no


13. desember 2005

Den 13. er Santa Lucia-dagen, og den ble markert i morges på Jan Mayen. Tradisjonen tro gikk øyas kvinner fra dør til dør og vekte oss mannfolk, med fin sang, lussekatter og kakao!

Jeg hadde hørt rykter om morgenbesøk, så jeg hadde satt på vidvinkelobjektiv og blitz på kameraet, så det lå klart på nattbordet. Likevel var det en lettere forvirret Ole Martin som tok bilde, for de kom inn kvart på syv. Men jeg rakk akkurat å få knipset før de var ferdige, det er greit å ha et bilde å se på i ettertid, for morgentrøtt og uten kontaktlinser så jeg egentlig bare fire hvite skikkelser med stearinlys :)


12. desember 2005

På mandager og torsdager er det innebandytrening. Oppmøtet er blitt bedre og bedre, på det meste er vi vel sikkert tolv stykker som spiller, da har vi fire lag med tre stykker på hvert. Det som karakteriserer spillet er vel kanskje fraværet av regler - en som kan spille ville sannsynligvis blitt skallet av fortvilelse, men vi synes det er gøy! Høy kølle er det eneste som er forbudt... Som ved et mirakel er ikke en eneste person blitt skadet - ennå...

På Jan Mayen har vi gode treningsmuligheter, vi har trimrom med diverse vekter og matter, benkpress-stativ og trimsykler, vi har til og med en tredemølle, om enn av noe tvilsom kvalitet. Gymsalen er av grei størrelse, og der er det mulighet til å sette opp badminton- og volleyballnett. Vi har også et bordtennisbord, men det er ennå ikke brukt denne sesongen - så vidt jeg vet iallfall.

På tirsdager har vår «idrettsoffiser» Elin sirkeltrening i gymsalen, så det blir ofret noen svettedråper her oppe. 


12. desember 2005

En flott dag! Det er vindstille ute og nesten ikke en sky på himmelen. Måtte bare ut og ta bilde av månen, Det første bildet er tatt rett utenfor kontoret, 10 minutter etter det absolutt lyseste tidspunktet på døgnet [13.37]. Det andre er satt sammen av 6 eksponeringer med 10 minutter mellom hvert bilde.

I dag har jeg vært og fått en innføring i bruk av brannpumpa, stopping/starting og sånt, og spylte «OLE» inn i snøen med ti bars vanntrykk :)

KV Nordkapp er på vei til oss nå, de forlot Bodø havn i går i sterk storm, så vi har fått melding om at de lå mot været og venta i Vestfjorden. Men nå steamer de på tur til oss - med ferske grønnsaker, melk, frukt, hobbyklubbpakker, solseng, kontorstoler, salong... Venter dem inn onsdag sånn ca.

Vi satte opp juletre på avdelingen i dag, skikkelig byggesett, men faktisk av de fineste plasttrær jeg har sett! Bilde kommer..!


9. desember 2005

Endelig er det helt offisielt som vi har visst noen dager: LORAN C videreføres minst ett år til. Det som er saken er at Storbritannia og Frankrike har sendt noen ganske så klare meldinger til fiskeridepartementet om at de absolutt ser at vi ikke sprenger antenna og frakter alt til fastlandet på lager. (Hvilket ville vært galimatias!)

Saken er den at et satellittnavigasjonssystem som GPS og kommende europeiske Galileo er fryktelig lett å bli svært avhengig av - og det ER lett å jamme, med de konsekvensene det kan få. Vi ser jo hvor latterlig avhengig nyjappete fritidsbåtsjåfører er blitt av GPS, men jeg tenker mer på virkelig virksomhetskritiske applikasjoner som er avhengig av GPS.

LORAN C blir nok ikke å få sin nyrenessanse i fiskebåtflåten, men dets mulige komplementære rolle i elektronisk navigasjon vil nok sikre oss fremdeles drift i mange nye år.

Forøvrig vil den store praktiske forskjellen for meg være at vi ikke skal bygge ned stasjonen til våren, samt at det vil bli fire og ikke to stillinger på e-avdelingen neste sesong. Så gjenstår det å se hvilken av de stillingene jeg får... 


6. desember 2005

Today I was finally fully QRV on 10, 15 and 20m bands. With the help from my colleague Atle we mounted RG213 cable and used a homemade RF Choke instead of the balun I'm waiting for - it'll probably arrive within 10 days by coast guard transport, I'll just exchange the choke with a balun then. 

I have also repaired a transistorised ITT Mackay broadband linear amplifier, MSR-1020 with MSR-6212 power supply. This linear amplifier transmit between 1kW and 1.2kW on bands 1.6-30MHz.

I did some testing on 20m today and got some nice QSOs with North America, Canada and Greenland. These countries are difficult to reach from my QTH because of the tall, steep mountains a few hundred meters from the antenna between QTH and North America.


5. desember 2005

Hurra! I dag fikk vi flybesøk av Coast Guard 20 (CG20), som startet fra Bodø klokken 0857 og landet her på Jan Mayen klokken 1131! Vi er veldig glade for at værgudene endelig var med oss!

Som dere sikkert skjønner ut fra bildet fikk vi post med flyet.. Bare post-post, dvs. brev og norgespakker og sånt. Det som er sendt «c/o Nor Cargo» kommer med kystvakta, de reiser fra Bodø 11. desember. På bildet holder postmester Atle på med sorteringen, ennå mangler to kasser med brev! 

Jeg er i kjempehumør, for jeg har fått flere superkoselige julekort, pakker og nesten 50 brev! (Okei da, de 50 er sånne radioamatørkort ;) Dessuten fikk jeg ny forsyning med halefjærer og deler til dartpilene mine, det er digg, for jeg liker å kaste darts etter middagene... 

Så, i dag er alle i kjempestemning, og enda bedre blir det når kystvakta kommer - da får vi jo pakker vi kan åpne med én gang! (Vi fikk blader og magasiner i dag, og er det noen som tror jeg gleder meg til pakkene når jeg leste denne? Skal ut og telte i stormen tenkte jeg!) 

Det er forresten meget godt mulig at det kommer et ekstrafly rundt den 21. desember, så om noen vil sende hit litt post kommer den nok uansett frem (pga kystvakttransporten) om det er i Bodø torsdag 8. desember... (Hint, hint ;p )


4. desember 2005

Jeg har hatt en fantastisk helg :D

Har hatt langfri fra og med torsdag til søndag kveld, torsdag måtte jeg jobbe pga. imaginært flybesøk, så fredagen var det klart for tur - «nervetur!» ...det er det de kaller turer man går alene, særlig der man overnatter, he-he.

Turen gikk til hytta som heter «gamle-Vera», det ligger litt sør på andre siden av øya. På turen var det bare litt bris, så jeg ruslet nå av gårde i mitt eget tempo. Føret var fint, det var litt løssnø flere steder, og noen plasser fin skare å gå på. Jeg hadde også med ny-GPSen min, det var nok greit. 

Å finne frem til Vera var grei skuring, opp, opp og opp, så bort et stykke, og så ned, ned og ned. Før jeg kom frem måtte jeg bare melde fra på VHF at jeg var der, det er kun ytterst på en liten topp ovenfor hytta at det er dekning, og det med medvind, nedoverbakke og litt hjelp fra oven. Men det gikk da fint :)

Ved hytta var vimpelen oppe og inni var det ennå glød i ovnen, for to stykk fra metten hadde vært der fra forrige natt og dro før jeg kom. Kjekt at de hadde kokt ut den verste fuktigheten.. Selv om hytta ligger godt oppe på stranden mistenker vi at det kommer endel sjøvann på gulvet nå og da, for det dukker stadig opp nye tømmerstokker med sibirsk lerk foran, ved siden av og bak hyttene her.. Iallfall, jeg kom meg inn, fyrte opp og slappet av..... 

For å forstå hvorfor superlativene dukker opp i forbindelse med denne turen må man kanskje ha i bakhodet at vi lever 18 stk sammen, jobber sammen, bor sammen og er sammen - nesten hele tiden.

Første kvelden ble det stjerneklart, og fryden bare steg da jeg etter å ha slappet av noen timer gikk ut og kikket på en av de råeste nordlysoppvisningene jeg noensinne har sett. Samtidig kom det inn en hel masse stjerneskudd, sikkert 20 stk over 5 minutter - sånne korte strek på himmelen, helt skjønt å se på, utrolig avslappende. 

Hele helgen koste jeg meg alene, fyrte godt i ovnen (upps: makstemp på 46°), spiste real turmat og erter, kjøtt og flesk, drakk eplejuice og vann, og satt for det meste bare og koste meg bigtime! Lørdag blåste det friskt opp, men det roet seg til søndag, da var det kanskje laber til frisk bris igjen. Men natt til søndag begynte det å regne, så det skulle bli temmelig glatt, og tåkeskyene hang svært lavt, de begynte allerede på 40-50moh på vestsiden av øya.

På tur hjem startet jeg i en tåkedott, og fortsatte for det meste i tåke-SKYER, ikke tåke, må vite. Fått kjeft av meteorologfullmektigene:) Stien til Vera er merket med staker med blåser på ved ujevne mellomrom, disse går nesten helt greit å følge ved dårlig sikt, men da jeg kom på toppen, en flate på noen kilometer, ble det helt whiteout. Jeg så sikkert tre meter, og lurte på om jeg hadde glemt linsene.. Men, jeg tuslet nå av gårde i det jeg var sikker på var rett retning, før jeg tok en liten rast og kikket på GPSen. Hooi :) jeg var 60° av kurs et stykke, kjekt med GPS - men det var ingen fare, jeg kom meg nå videre. 

Før flata begynte det å bli fryktelig glatt pga regnet (det hadde fryst på igjen etterpå), men jeg hadde med stegjern, så det gikk helt fint å gå. Hadde jeg ikke hatt dem med hadde jeg nok vært der ennå... 

Og nå synes jeg har skrevet alt for mye om en helt normal tur, men det var altså helt utrolig deilig å lade opp batteriene slik, og den timen i dusjen etterpå gjorde ikke ting verre akkurat :) Lammesteiken til søndagsmiddag ei heller :p


3. desember 2005

Mens jeg var på tur fikk vi faktisk flybesøk! Det var litt uventet, men vi har hatt et skikkelig salig kaos med kansellerte flygninger hit, luftforsvar som plutselig ikke hadde mannskap, kystvakt som kanskje skulle seile hit etc.

Det som er virkelig viktig for folk på stasjonen er ikke å få julegaver, men å få sendt.. Så på lørdag kom et Dornier-fly fra kystvakta på Svalbard hit, henta posten og bilmekanikeren (som har sagt opp), og dro rett til Bodø. Det skulle egentlig tilbake samme kveld, men både lørdag og søndag ble litt rufsete, så vi håper det kommer hit med vår post og ny bilmekaniker på mandag den 5. Atle har tatt noen bilder. Det var bekmørk (som det jo stort sett er klokken halv seks på kvelden), så bildene er kraftig bearbeidet for at du skal kunne se noe.


2. desember 2005

Jeg har jo sagt at jeg etter hvert skulle vise hvordan det ser ut her oppe. Nå har jeg iallfall tatt bilde av lugaren min.. Det første bildet viser det som venter meg når jeg kommer inn døra. På nummer to ser du sofakroken og kjøleskapet og vasken. Sofaen sitter jeg kun i når jeg legges sammen klær. Kjøleskapet inneholder et brett med Cola Light. Lenestolen er derimot brukt både nå og da, boklesing er fint i den, har bra leselys ved siden av. Senga er en 75cm knirkas deluxe. Heldigvis er det bestilt nye senger til alle (!!!), og med første fly i januar (den 25. etter planen) skal vi alle få 90cm Jensen rammemadrasser. Det blir ganske digg i forhold til det vi har nå. Min kjære 160cm Hästens knuser seff. alt, men den befinner seg på lager i Valsøyfjorden dah...

1. desember 2005

Nå skulle jeg åpnet første luke om jeg hadde hatt julekalender :) 

Dagens store nedtur er rapporten om dårligere «atmosfæriske forhold» enn i går. K-ordet begynner å bli tabu... Dette betyr at det tar tid før dere som er venner og slekt får julekort og julepakker, usikkerhet for oss mtp. ferskvarer etc. Det er allerede tatt kontakt med kystvakten for å finne ut om de kan ta seg en tur ut hit - det er så vidt jeg vet ca 8 tonn med last til oss pluss 1 stk nytt mannskap. 

I dag har jeg egentlig fri, har faktisk langfri helt til søndag kveld - så jeg vurderer sterkt å stikke og sove litt, eller lese ferdig boka mi.. Det har blitt noen bøker heldigvis :) Jeg startet oppholdet med «Ukjent soldat» av Väinö Linna, en tvers gjennom fantastisk bok. Deretter fant jeg den eneste Hamilton-boka jeg ikke hadde lest, «Vendetta» av Jan Guillou. Ren tidtrøyte, men herlig å ha så velfylt bibliotek som vi har her oppe. Så ble jeg bitt av spenningsbasillen igjen og leste «Angles and demons» av Dan Brown i løpet av 3 netter. Den var ulidelig spennende, men ganske lik «Da Vinci-koden» av samme mann - et utrolig researcharbeide har den mannen lagt til bunn iallfall! Nå leser jeg igjen på «En bønn for Owen Meany» av John Irving etter en liten pause (for å lese angels and demons..) Denne boka er utrolig John Irving! Jeg begynner å nærme meg slutten nå, har ca 150 sider igjen. Jeg liker slike gjennomtenkte bøker; der Irving starter en tråd sørger han for å ta tak i den senere, alt blir bygget opp mot et klimaks. Jeg er av den typen som faktisk irriterer meg over bøker med tråder som rett og slett blir glemt av forfatteren... slurv. Nåja :)

Nyheter fra oktober og november 2005 finner du her
Nyheter fra februar og mars 2006 finner du her